Wersje językowe
Terroir - jak otoczenie wpływa na smak wina

Terroir (z franc. okolica, siedlisko), w którym wzrasta winorośl, jest jednym z kluczowych elementów w procesie dojrzewania. Żaden inny produkt spożywczy nie wykazał nigdy tak silnego związku między miejscem pochodzenia a ostatecznym kształtem. Wino natomiast przesiąka wszystkimi tymi czynnikami, tworząc niepowtarzalne, a przy tym niezwykle szlachetne napoje.

czytaj całość »
Wino do wigilijnej wieczerzy - zapomniana tradycja

W wielu krajach europejskich wigilia bez dobrego wina wydaje się wręcz nie do pomyślenia. Odpowiedni trunek pomaga wydobyć pełnię smaku potraw, a także broni przed przykrymi konsekwencjami „świątecznego łakomstwa”. W Polsce tradycja ta cieszy się znacznie mniejszą popularnością – szlacheckie uczty z winem odeszły w niepamięć.

czytaj całość »
Najpopularniejsze metody produkcji wina

Proces winifikacji bardzo często określany jest mianem sztuki. Wytworzenie wysokiej jakości trunków wymaga od winiarza wiedzy, zaangażowania i doświadczenia (wiele osób mówi również o swego rodzaju talencie producenta). Dzięki nim może sprawnie przeprowadzić grona po drodze „z gałązki do beczki”.

czytaj całość »
Białe wino w różnych zakątkach świata

Białe wino produkowane jest już od ponad 2500 lat. Ze względu na swój charakterystyczny, dobrze zrównoważony smak cieszy się popularnością wśród degustatorów na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługują trunki pochodzące z Kastylii, Katalonii i północnej Francji.

czytaj całość »
Wino bezalkoholowe – co warto o nim wiedzieć?

Wina bezalkoholowe cieszą się ostatnimi czasy coraz większym rozgłosem. Sam temat jest jednak dość kontrowersyjny. Wielu konsumentów odmawia im miana wina, które to według nich dotyczyć powinno wyłącznie napojów alkoholowych. Innego zdania są osoby mogące (nareszcie) zasmakować jego walorów.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl